Αρθρογραφία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

28

JAN 2019

Άρθρο

BITAMINH D

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη της οποίας το μεγαλύτερο ποσοστό που απαιτείται καθημερινά σχηματίζεται στο δέρμα κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Κατά συνέπεια τα επίπεδα βιταμίνης D εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του δέρματος να παράγει την βιταμίνη όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο χαμηλότερη είναι η φυσική παραγωγή βιταμίνης D, καθώς η μελανίνη του δέρματος παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό σημαίνει ότι οι σκουρόχρωμοι πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο από τους ανοιχτόχρωμους για να συνθέσουν επαρκή ποσότητα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, περίπου το 50% του πληθυσμού της γης να έχει σαφή έλλειψη βιταμίνης D..

Περισσότερα εδώ

29

JAN 2019

Άρθρο

Προνοσοκομειακή Παροχή - Α' Βοήθειες

Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος, ή σε κάποιον που ασθένησε αιφνιδίως μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σκοπός της παροχής πρώτων βοηθειών είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη. Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει η ψυχραιμία και η εφαρμογή επικαιροποιημένων γνώσεων. .

Ο πάροχος της βοήθειας οφείλει να εκτιμήσει την κατάσταση και να καλέσει αμέσως την κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια, να μην εκθέσει ποτέ τον εαυτό του, το θύμα και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο, να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δώσει την κατάλληλη αγωγή, να αξιοποιήσει όλους όσους μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και να παραμείνει με τον πάσχοντα μέχρι να τον παραδώσει στην φροντίδα του κατάλληλου ειδικού.

Περισσοτερα εδω

29

JAN 2019

Άρθρο

Γρίπη και εποχική γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Περισσοτερα εδω

29

JAN 2019

Άρθρο

Αλλεργίες της Άνοιξης

Οι αλλεργικές παθήσεις έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, κυρίως λόγω της δυτικοποίησης της ζωής μας, δηλαδή λόγω του καυσαέριου, τσιγάρου, χαλιών, των νέων αρχιτεκτονικών προδιαγραφών με πολύ μικρά δωμάτια που είναι συνεχώς κλειστά κλπ.Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα: όταν ο ένας γονιός πάσχει από αλλεργίες τα παιδιά του έχουν 35% πιθανότητες να τις κληρονομήσουν, ενώ όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80%.

Η χειρότερη εποχή αλλεργίας στη Κύπρο είναι η άνοιξη. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα της εποχής αυτής στη Κύπρο είναι τα χόρτα της άνοιξης και η ελιά, καθώς επίσης και το πεύκο, κυπαρίσσι, κλπ. Σε χρονιές όπου έχει προηγηθεί σημαντική βροχόπτωση τους χειμερινούς μήνες, η ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στους ασθενείς με αλλεργίες λόγω των αυξημένων επιπέδων γύρης στην ατμόσφαιρα.

Περισσοτερα εδω
Smiley face